Leden werkgroep wonen
- Erik Langeveld
- Annette Kersten
- Ria Schlepers
- Sander Oude Avenhuis
- Luuk Oude Avenhuis
- Lieke de Roos
Leden werkgroep woon-leefinitiatief
- Irma van Leeuwen
- Erik Langeveld
- Henny & Mariet Busscher
- Benedicte Hoitink
- Erik Huusken
- Tineke Klok (ZorgAccent)
- Ronnie Nijhuis en Guus Staarink (gemeente Tubbergen)
Wil je aansluiten bij één van de werkgroepen bel dan met Annette Kersten 06-51070002
Aantrekkelijk dubbeldorp waar jong en oud gezamenlijk kunnen wonen
Woonbehoefte 2019 | |
Huur | 9 |
Koop tot 200.00 | 10 |
Koop 200.000 – 250.000 | 23 |
Koop 250.000 – 300.000 | 17 |
Koop boven 300.000 | 8 |
Totaal | 67 |
In Harbrinkhoek-Mariaparochie is net als in de andere dorpen in Tubbergen in 2018 een maatschappelijk akkoord gesloten. Hiervoor is een kernagenda opgesteld. Uit die kernagenda blijken vier thema’s waar de inwoners aandacht aan willen besteden, namelijk Herinrichting (openbare ruimte), Woonconcepten, Duurzaamheid en Zorg. Het thema Woonconcepten richt zich onder andere op een aantrekkelijk dubbeldorp waar jong en oud gezamenlijk kunnen wonen.
Om tot dit akkoord te komen is in 2018 is een enquête uitgezet (www.dorpsraadhm.nl/nieuws) waarin ook is gevraagd naar de woonwensen van dorpsbewoners. In 2019 is als vervolg hierop een inventarisatie naar de concrete woonbehoefte uitgevoerd. Uit deze behoeftepeiling bleek dat 67 inwoners op zoek zijn naar een andere woning. 27 van deze inwoners zijn op zoek naar een andere nieuwe vorm van wonen, zoals een hofje, noabererf of samen wonen jong en oud.
Wat is er de afgelopen periode gebeurd?
De afgelopen periode is ingezet op woningbouwontwikkeling in Harbrinkhoek-Mariaparochie. Hiervoor zijn door de gemeente vele gesprekken gevoerd met verschillende eigenaren en ontwikkelaars.
In Mariaparochie wordt momenteel voor de locatie Hondebrink door een particuliere ontwikkelaar een woningbouwlocatie ontwikkeld voor 15 tot 20 woningen. Deze ontwikkeling is voor met name de doelgroep starters. Hierbij gaat het om rijwoningen, 2/1 kappers en enkele vrijstaande woningen. Zodra de ontwikkelaar de plannen voldoende heeft uitgewerkt en aan alle gemeentelijke uitgangspunten wordt voldaan (parkeren, klimaatadaptie, prijsklassen ed), kan ze een aanvraag indienen bij de gemeente voor het aanpassen van het bestemmingsplan. Na het doorlopen van de wettelijke procedure (onherroepelijk bestemmingsplan), kan het gebied bouwrijp gemaakt worden en kan met de woningbouw worden gestart. De verkoop van deze kavels wordt niet door de gemeente georganiseerd. Hiervoor moet u te zijner tijd bij de ontwikkelaar zijn.
Daarnaast is de gemeente gestart met de ontwikkeling van een uitbreiding van Harbrinkhoek, Dannenkamp 4. Aan de westzijde, tegen de meest recente uitbreiding aan, heeft de gemeente grond in eigendom, waar met name woningen voor de doelgroep senioren, maar ook voor de doelgroepen starters en doorstromers zullen worden gebouwd. Ook hier zal een bestemmingsplanprocedure nodig zijn voordat met bouwen gestart kan worden. Dit plan zal na de door te lopen bestemmingsplanprocedure en eventuele bezwaren hopelijk in 2022 in uitvoering gaan.
Ook meedenken Woon-(zorg)Leef initiatief ?
Om de visie op Wonen, Welzijn & Zorg en het woon-(zorg)leef-initiatief vorm te geven, heeft de dorpsraad een werkgroep opgericht. In deze werkgroep zijn inwoners vertegenwoordigd, de gemeente en ZorgAccent. De werkgroep wordt ondersteund door AnnoNu. De concrete mogelijkheid die zich nu voordoet op Dannenkamp om een woon-(zorg)leef-initiatief te realiseren wil de werkgroep met beide handen aanpakken.
De werkgroep wil daarom graag met de inwoners van Harbrinkhoek-Mariaparochie in gesprek om te onderzoeken waar de behoefte ligt voor een woon-(zorg)leef-initiatief. De basis voor deze gesprekken wordt gevormd door de resultaten van enquête en inventarisatie van 2018 en 2019.
De werkgroep heeft aan ZorgAccent gevraagd, vanwege de beperkende maatregelen, om de senioren die zij bezoeken in gesprek te gaan over hun behoefte. Verder organiseert de werkgroep in samenwerking met AnnoNu een drietal (dezelfde) bijeenkomsten. Door de beperkende maatregelen omtrent het Covid-19-virus worden deze bijeenkomsten digitaal georganiseerd. In de bijeenkomst wordt ingegaan op het verder verduidelijken van de wensen en behoefte op het gebied van wonen, welzijn & zorg en kan zo mogelijk input zijn voor het bestemmingsplan Dannenkamp 4.
De digitale bijeenkomsten worden gehouden op de volgende drie data:
– maandag 22 februari 2021 19.30 – 21.00 uur
– woensdag 24 februari 2021 19.30 – 21.00 uur
– maandag 2 maart 2021 19.30 – 21.00 uur.
Mocht u door dit bericht geïnteresseerd zijn en willen meepraten over deze ontwikkeling, dan kunt u zich voor een van de drie bijeenkomsten tot uiterlijk vrijdag 5 februari aanmelden via dorpsraad-hm@hotmail.com. Om de doelgroep ouderen goed te vertegenwoordigen, roepen wij ook mantelzorgers op zich te melden en mee te praten. Graag horen wij van u naar welke datum uw voorkeur uit gaat. Voordat de bijeenkomst begint ontvangt u een email met daarin de link om deel te nemen.